top of page

ΑΓΑΠΗ ΝΙΚΗΤΗΣ
Αφιέρωμα στον Παύλο Λιασίδη

Για ΜΙΑ μόνο παράσταση: 
Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023, 8:30μ.μ, Πάνω Σκηνή Σατιρικού Θ
εάτρου (Αίθουσα Παντελής Κούρος)

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

 

Σκηνοθεσία: Νεοκλής Νεοκλέους

Σκηνογραφία/Ενδυματολογία: Λάκης Γενεθλής

Μουσική Επιμέλεια/Διδασκαλία Τραγουδιών: Σάββας Σάββα

Σχεδιασμός Φωτισμού: Βικέντιος Χριστιανίδης

Κατασκευή Σκηνικού: Γιώργος Χριστιανόπουλος

Σχεδιασμός Αφίσας/Προγράμματος: Μάριος Χριστοφορίδης

 
ΤΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ:

 

Μαριάννα Καυκαρίδου, Σπύρος Γεωργίου, Ανδρέας Ρόζου, Ηρόδοτος Μιλτιάδους, Ζήνα Καυκαρίδου, Μαριαλένα Παπαδοπουλου, Ιωάννα Μαραγκού, Γεωργία Νικολάου, Νίκολας Κουρουζίδης, Μιχάλης Αναγιωτός

Επί σκηνής ο μουσικός Σάββας Σάββα

Τραγουδούν οι φοιτητές/τριες της Δραματικής Σχολής «Βλαδίμηρος Καυκαρίδης»:

Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου, Νικήτας Ιγνατίου, Έλυα Παλάτου, Μαριάννα Σάββα,

Γιώργος Λίζος,  Αλέξανδρος Χρυσάνθου

Το Σατιρικό θέατρο συμπληρώνει φέτος 40 χρόνια δημιουργικής πορείας και καλλιτεχνικής προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της Κύπρου και παρουσιάζει σε μορφή δραματοποιημένου αναλογίου, το έργο «Αγάπη Νικητής» του Παύλου Λιασίδη, τιμώντας έτσι την σπουδαία κληρονομιά που άφησε ο Κύπριος συγγραφέας, αλλά ταυτόχρονα κάνοντας και μια ιστορική αναδρομή ορόσημο, καθώς με το έργο αυτό έκανε πρεμιέρα, το 1983, το τότε «Νέο Θέατρο» - και αργότερα «Σατιρικό Θέατρο» - το οποίο ίδρυσε ο Βλαδίμηρος Καυκαρίδης.

 

Ο Παύλος Λιασίδης, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της κυπριακής διαλεκτικής ποίησης, έγραψε με το μοναδικό προσωπικό λογοτεχνικό του ύφος αυτοτελείς μονογραφίες, ποιητικές συλλογές και κείμενα αδιαμφισβήτητου κύρους, πάντοτε επίκαιρα. Οι ποικίλης θεματικής συλλογές του, περιλαμβάνουν ποιήματα ειδυλλιακού και βουκολικού περιεχομένου, στα οποία υμνούνται έρωτες και ξεδιπλώνονται σκηνές από τη ζωή των κατοίκων της κυπριακής υπαίθρου αλλά και έργα με τα οποία καυτηριάζει την κοινωνική αδικία και τοποθετείται με τόλμη στα προβλήματα της εποχής του και του τόπου του, μετατρέποντας την ποίησή του σε πολιτική πράξη.

 

Ανάλογης δε, αυθεντίας είναι και η θεατρική κληρονομιά που μας άφησε. Γράφοντας και πάλι σε θαυμάσια διαλεκτική γλώσσα και μάλιστα σε μια εποχή που ο τομέας αυτός ήταν ακόμη στα σπάργανα, μας έδωσε αξιόλογα έργα όπως τα «Ο Αλαβροστοισειώτης» και «Ο Μονογιός», και φυσικά το «Αγάπη Νικητής».

 

Με εφαλτήριο τα πιο πάνω θα ανάψουν και πάλι τα φώτα της σκηνής, για να παρουσιαστεί το έργο «Αγάπη Νικητής», ένα πολύχρωμο μωσαϊκό της παλιάς Κύπρου και των ανθρώπων της, με τους αυθεντικούς χαρακτήρες της υπαίθρου και τα ήθη και έθιμα του τόπου μας. Η θεματική του καταπιάνεται με ένα χαρακτηριστικό, προσφιλές θέμα, τον μεγάλο αλλά και γεμάτο δυσκολίες έρωτα. Kείμενο ποιητικό, το «Αγάπη Νικητής», αναδεικνύει τον πλούτο της κυπριακής ντοπιολαλιάς και χρώματα και αρώματα του τόπου μας. Στην παράσταση θα ακουστούν επίσης ζωντανά, τραγούδια σε στίχους του μεγάλου αυτού, γνήσιου λαϊκού ποιητή και κοινωνικού στοχαστή Παύλου Λιασίδη.

 

Χορηγός της Εκδήλωσης είναι το ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

 ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ!

Πληροφορίες: ΣΑΤΙΡΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ 22312940 – 22421609

Ώρες Ταμείου: Τρίτη - Παρασκευή 11.30 - 13.30 και 18.00 - 20.00.

Σάββατο: 11.30 - 13.30 και 18.30 - 21.00, Κυριακή 9.30 - 12.30 και 16.30 - 19.00.

 

Η πρόσβαση στην Πάνω Σκηνή του Σατιρικού Θεάτρου, ατόμων με κινητικά προβλήματα, γίνεται μέσω ανελκυστήρα, ο οποίος βρίσκεται στο φουαγιέ του θεάτρου.

ΧΟΡΗΓΟΙ:

Χορηγός Εκδήλωσης: ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Χορηγός Σατιρικού Θεάτρου: ΟΠΑΠ ΚΥΠΡΟΥ

Χορηγός Επικοινωνίας: ΟΜΕGA CHANNEL

Χορηγός Επικοινωνίας: ΔΡΟΜΟΣ 100,5

bottom of page