top of page

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024 | Σατιρικό Θέατρο, Κάτω Σκηνή (Υπόγειο) | 18:30 & 21:00

 

Διδάσκων Καθηγητής: Νεοκλής Νεοκλέους

ΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Δ’ ΕΤΟΣ

ΤΟ ΛΕΥΚΟ ΡΟΔΟ 
Φώτη Φωτίου

Εμπνευσμένο από την δράση του φοιτητικού Αντιστασιακού κινήματος στο Μόναχο κατά τα τελευταία χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Βασισμένο στις προκηρύξεις μαρτυρίες και πηγές της εποχής.

IMG_7662.png

ΦΩΤΗΣ ΦΩΤΙΟΥ:

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Λευκωσία. Απόφοιτος του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου και της Δραματικής Σχολής Βλαδίμηρος Καυκαρίδης, ενώ απέκτησε και Μεταπτυχιακό στις Θεατρικές Σπουδές από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Ως ηθοποιός έπαιξε στα: Χάρολντ και Μωντ (Σατιρικό Θέατρο, σκηνοθεσία Δέσποινα Μπεμπεδέλη), Θάνατος του εμποράκου (ΘΟΚ, σκηνοθεσία Νεοκλής Νεοκλέους), Λογιστικός έλεγχος ή Ισλανδία: ένας μοντέρνος μύθος (Σόλο για τρεις, σκηνοθεσία Μαρία Μανναρίδου-Καρσερά), Αγαπητή Έλενα Σεργκιέγιεβνα (Θέατρο Σκάλα, σκηνοθεσία Νίκος Νικολαΐδης) κ.ά. Σκηνοθέτησε τις παραστάσεις Λυσιστράτης Ανάγνωση των Λαμπριανίδου και Φωτίου (ΤΕΧΝΩΝ Θέατρο, στο πλαίσιο του theYard Residency22), Τρομάρας (Θέατρο ΑντίΛογος) κ.ά. και δούλεψε ως Βοηθός Σκηνοθετών. Μετέφρασε ή και διασκεύασε πέραν των 10 αρχαιοελληνικών δραμάτων, κωμωδίες και τραγωδίες, αλλά και κλασικά και σύγχρονα έργα.

IMG_0096.jpeg

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ:

Ένα πρωτότυπο θεατρικά έργο, βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα και ντοκουμέντα της εποχής, που αφορά το -σε πολλούς άγνωστο- αντιστασιακό κίνημα φοιτητών του Μονάχου, κατά τα τελευταία χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το Λευκό Ρόδο ήταν ένα ειρηνικό κίνημα της διανόησης, με ηγέτες πέντε φοιτητές και έναν καθηγητή (ή μια καθηγήτρια, για της ανάγκες της διανομής). Το κίνημα αυτό ξεκίνησε δειλά και ανώνυμα και κατάφερε να ξεσηκώσει φοιτητές σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, οι οποίες ήταν υπό ναζιστική κατοχή. 

Οι φοιτητές με τις προκηρύξεις τους αποκήρυξαν τα ναζιστικά φασιστικά εγκλήματα εις βάρος των Εβραίων, αλλά και του γερμανικού λαού. Οι προκηρύξεις σήμερα εμπνέουν κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο να δηλώσει τα αυτονόητα και να σταθεί εμπόδιο σε φαινόμενα διαπλοκής, εκμετάλλευσης και εξαπάτησης του λαού. 

Το έργο αυτό πραγματεύεται αυτή την ιστορία, μέσα από την σχέση των αδελφών Σολ, της Σόφι και του Χανς, που με κίνδυνο της ζωής τους μοιράζουν αυτές τις προκηρύξεις αφύπνισης σε συμφοιτητές τους. Τα πρώτα 3 μέλη της οργάνωσης, μεταξύ αυτών τα δύο αδέλφια, εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες τον Φεβρουάριο του 1942 και οι δίκες για το Λευκό Ρόδο συνεχίστηκαν μέχρι και το 1945, καταδικάζοντας άλλα 7 άτομα σε θάνατο και τους περισσότερους σε φυλάκιση.

Σκηνοθεσία: Νεοκλής Νεοκλέους

Σκηνογραφία/Ενδυματολογία: Νεοκλής Νεοκλέους

Εκτέλεση Φωτισμού και Ήχου: Μύρια Χόπλαρου  

Σχεδιασμός Προγράμματος: Μάριος Χριστοφορίδης

Επιμέλεια Μουσικής: Φοιτητές του Δ’ Έτους

Βιντεοπροβολές: Φοιτητές του Δ’ Έτους

Διανομή:

Σοφή  Σολ: Μαρία Κάσινου

Χανς Σολ: Βαλάντης Λουκά

Αλεξάντερ Σμόρελ: Λουκάς Προκοπίου

Τρότε Λάφρενζ: Αγγελίνα Αβρααμ

Καθηγήτρια Κουρτ Χούμπερ: Ειρήνη Μελετίου

Θερμές ευχαριστίες στους Ανδρέα Γεωργίου και Παναγιώτη Γεωργίου για τα voice over.

Σκηνοθετικό Σημείωμα: 

Τις ευχές μου παιδιά μου!

Kαλό ταξίδι στο βαθύ και απέραντο αιθέρα της τέχνης. 

Απλώστε τα μακριά, πολύχρωμα φτερά σας - φτερά της υποκριτικής τέχνης-  και ατενίστε ρόλους. Ατενίστε από ψηλά τον Τσέχωφ, τον Ίψεν, τον Στρίντμπεργκ, τον Άμλετ, τη Γερτρούδη, την Αντιγόνη, τον Ετεοκλή και αγκαλιάστε τους σφιχτά, έτσι ώστε να γίνουν ένα με εσάς. 

Σας αγαπώ πολύ! Συνεχίστε το ταξίδι σας με τα φτερά σας, ποτέ έρποντας!

 

Σας ευχαριστώ,

Νεοκλής Νεοκλέους

bottom of page