
ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ
ΣΧΟΛΗ
ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΚΑΥΚΑΡΙΔΗΣ
4ετές Πρόγραμμα Σπουδών
"ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ (4 ΕΤΗ - ΠΤΥΧΙΟ)".
(Το πρόγραμμα σπουδών έχει πιστοποιηθεί από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης.)
Πρόγραμμα Σπουδών
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΘΕ ΔΙΔΑΣΚΟΜΕΝΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑ ΕΤΟΣ
Α’ ΕΤΟΣ
ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ Ι & ΙΙ ΥΠΟ 111 & ΥΠΟ 121
Η υποκριτική είναι το κυριότερο μάθημα της Δραματικής Σχολής.
Με τη βοήθεια ενός συστήματος πρακτικών και ψυχοκινητικών ασκήσεων ο μαθητής ΜΑΘΑΙΝΕΙ – ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΕΙ και ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙ τα εκφραστικά του μέσα. Το βασικό Σύστημα που διδάσκεται στη Σχολή μας είναι το, γνωστό παγκοσμίως, «Σύστημα Στανισλάβσκι».
Το μάθημα ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ Ι & ΙΙ υποδιαιρείται σε Υποκριτική Α, Β, Γ.
Η υποδιαίρεση γίνεται με βάση το ρεπερτόριο που χρησιμοποιείται:
ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ Α: ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ (Αισχύλος)
Δραματουργική προσέγγιση στα έργα του Αρχαίου Δράματος. Μέσα από την επεξεργασία των κειμένων της Αρχαίας Τραγωδίας (ΑΙΣΧΥΛΟΣ) επιχειρούμε την ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ προσέγγιση και απόδοση ΡΟΛΩΝ και ΧΟΡΙΚΩΝ. Προσέγγιση της ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ στο ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ, μέσα από τα ερμηνευτικά κλειδιά που μας δίνει η ΠΟΙΗΤΙΚΗ του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ αλλά και η σύγχρονη παραστασιολογική άποψη του Αρχαίου Δράματος, όπως αυτή εφαρμόζεται στο Ελληνικό και το Παγκόσμιο Θέατρο.
ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ Β: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ / ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Δραματουργική προσέγγιση στα έργα του του ΝΕΟΛΛΗΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ. Μέσα από την επεξεργασία των κειμένων επιχειρούμε την ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ προσέγγιση και απόδοση ΡΟΛΩΝ. Προσέγγιση της ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ στο ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟ, μέσα από τα ερμηνευτικά κλειδιά που μας δίνει η σύγχρονη παραστασιολογική άποψη του Δημοτικού Τραγουδιού και του Ν/Ε Θεάτρου, όπως αυτή εφαρμόζεται στο Ελληνικό και το Παγκόσμιο Θέατρο.
ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ Γ: ΚΩΜΩΔΙΑ ΗΘΩΝ
Δραματουργική προσέγγιση στα έργα της ΚΩΜΩΔΙΑΣ ΗΘΩΝ. Μέσα από την επεξεργασία των κειμένων επιχειρούμε την ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ προσέγγιση και απόδοση ΡΟΛΩΝ. Προσέγγιση της ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ στην ΚΩΜΩΔΙΑ ΗΘΩΝ, μέσα από τα ερμηνευτικά κλειδιά που μας δίνει η COMMEDIA DE L’ ARTE και η σύγχρονη παραστασιολογική άποψη της ΚΩΜΩΔΙΑΣ ΗΘΩΝ, όπως αυτή εφαρμόζεται στο Ελληνικό και το Παγκόσμιο Θέατρο
ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ I & II ΑΥΤ 112 & ΑΥΤ 122
Το μάθημα του αυτοσχεδιασμού ενεργοποιεί τη φαντασία και την ευαισθησία του φοιτητή ώστε να αποτελέσουν μια δημιουργική δύναμη. Στόχος η συνειδητοποίηση της εκφραστικότητας του σώματος και η απόδοση συναισθημάτων μέσω αυτού.
ΟΡΘΟΦΩΝΙΑ I & II ΟΡΘ 113 & ΟΡΘ 123
Στόχος του μαθήματος η ορθή προφορά της ελληνικής γλώσσας, η ενσυνείδητη εκφορά του λόγου, με σκοπό να τον κάνει εκφραστικό και ζωντανό, χωρίς λάθη και ελαττώματα. Η απάλειψη των ατομικών φωνητικών ατελειών, δηλαδή η απαλλαγή από τα εγγενή ή επίκτητα φωνητικά ελαττώματα.
ΜΟΥΣΙΚΗ I & II ΜΟΥ 114 & ΜΟΥ 124
Στόχος του μαθήματος είναι η μουσική ανάπτυξη όλων των φοιτητών/τριών μέσα από εμπειρίες, οι οποίες εδραιώνουν τις δεξιότητες, τις γνώσεις, τις στάσεις και τις συμπεριφορές τους, έτσι ώστε, με την ενεργητική συμμετοχή τους ως ακροατές και εκτελεστές, να επικοινωνούν μέσω της μουσικής και να οικοδομούν μια δημιουργική διά βίου σχέση με αυτή.
ΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ & ΧΟΡΟΚΙΝΗΣΗ Ι & ΙΙ ΚΠΧ 119 & ΚΠΧ 127
Το ανθρώπινο σώμα είναι αναπόσπαστο μέρος της φύσης. Από την ώρα που γεννιέται μπορούμε να πούμε πως κινείται και επηρεάζεται από τα 4 στοιχεία της.
Πως μπορεί ένας καλλιτέχνης-ηθοποιός να αλλάξει σκηνικά τις ποιότητες της ενέργειας του σώματος του;
Πως μπορεί να χρησιμοποιήσει το σώμα του και να δημιουργήσει ψευδαισθήσεις στους θεατές μέσα από αυτό. Να γίνει συμπαγής, ρευστός, αιθέριος…;
Οι καταστάσεις της ύλης
Ρυθμός και ενέργεια
Αίσθηση και ψευδαίσθηση
Ζέσταμα
Ασκήσεις ενδυνάμωσης και ευελιξίας
Δυναμικές ασκήσεις στον χώρο
Τεχνικές ασκήσεις καλύτερης αντίληψης του σώματος
Χαλάρωση
Θέματα αυτοσχεδιασμού
Σκοπός του μαθήματος είναι να να διευρύνει τη δυνατότητα της επικοινωνίας και της έκφρασης μέσω ενός σώματος “ζωντανού” και λειτουργικού. Μέσα από τεχνικές του σωματικού θεάτρου και του χορού οι φοιτητές ερευνούν, αναπτύσσουν και καλλιεργούν τη σχέση τους με το χώρο, το χρόνο, τη φόρμα, τη βαρύτητα, την ένταση και τη χαλάρωση. Με αυτοσχεδιασμούς και ειδικές ασκήσεις οδηγούνται στη βελτίωση της εκφραστικότητας όλων των μελών του σώματος, αυξάνουν τις συνειδητές επιλογές στην κίνηση και τη δράση και καλλιεργούν την οργανική σχέση της κίνησης με την αναπνοή, τον ήχο, το λόγο και το συναίσθημα.
ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΜΑΣΚΑ ΜΑΣΚ 118
Το μάθημα στοχεύει στην ανάπτυξη της σκηνικής παρουσίας και εκφραστικότητας του ηθοποιού μέσα από ασκήσεις αυτοσχεδιασμού που ευαισθητοποιούν και ελευθερώνουν τη φαντασία και την ευφυΐα του σώματος και του νου. Το προσωπείο βοηθά τον ηθοποιό να αναπτύξει αισθήσεις που συνήθως παραμελεί, όπως είναι η ακοή και η αίσθηση της παρουσίας του άλλου. Το οπτικό του πεδίο είναι αρκετά περιορισμένο, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιεί περισσότερο το σώμα, την κίνηση, τη φωνή του. Το προσωπείο δεν καμουφλάρει αλλά αποκαλύπτει τις αδυναμίες του ηθοποιού». Η μάσκα λειτουργεί σαν μουσικό όργανο, σαν ηχείο που μπορεί να επηρεάσει τη φυσική κατάσταση του ηθοποιού και την επικοινωνία του με τους θεατές». Η μάσκα είναι μορφή που μεταλλάσσεται. Ο ηθοποιός θα ελευθερώσει τον εαυτό του από την ίδια του τη φύση, θ’ αφήσει το σώμα του ελεύθερο, απαλλαγμένο από τις εκφράσεις του προσώπου. Η μάσκα θα βοηθήσει τον ηθοποιό να ανακαλύψει τα εκφραστικά του μέσα.
ΡΥΘΜΟΛΟΓΙΑ ΡΥΘ 117
Ο διδακτικός στόχος του μαθήματος του μαθήματος είναι η εισαγωγή των φοιτητών στις βασικές αξίες του ρυθμού, σε ρυθμικά φαινόμενα, σε ανάλυση των ρυθμικών ιδιοτήτων του λόγου και σε εξειδικευμένες τεχνικές – εργαλεία ρυθμικής επεξεργασίας κειμένων. Παράλληλα, όλα τα πιο πάνω θα συσχετιστούν με την κίνηση και θα βιωθούν με το σώμα τους, αναδεικνύοντας την άρρηκτη ενότητα του τριπτύχου ρυθμός-λόγος-σώμα. Οι φοιτητές θα κληθούν ως καταληκτική δραστηριότητα, να παρουσιάσουν μια ρυθμική δράση που θα περιλαμβάνει θεατρικό λόγο, κρουστά σώματος και άλλα κρουστά. Αυτή η δράση θα είναι συνδεδεμένη και θα προσφέρει στην παρουσίαση του νοήματος του μικρού κειμένου που θα έχουν ως αφετηρία για να δουλέψουν.
ΔΡΑΜΑΤΟΛΟΓΙΑ Ι ΔΡΑ 115
Στόχος του μαθήματος είναι να εισαγάγει τους φοιτητές στην αρχαία τραγωδία, με ιδιαίτερη έμφαση στον Αισχύλο, στον Σοφοκλή και στον Ευριπίδη, με βάση την προσέγγιση του κειμένου και του κοινωνικό-πολιτιστικού περιβάλλοντος. Επίσης σκοπός του μαθήματος είναι να εισαγάγει τους φοιτητές στην αρχαία και νέα αττική κωμωδία (Αριστοφάνης, Μένανδρος) με έμφαση σε ζητήματα πρόσληψης. Αναφορά και σύνδεση θα πραγματοποιηθούν και μέσα από την εξερεύνηση του ρόλου της τελετουργίας στην εξέλιξη του δραματικού λόγου, με κεντρικό άξονα την εξέλιξη της αρχαίας τραγωδίας.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗΣ I ΙΣΤ 116
Στόχος του μαθήματος μια πρώτη εξοικείωση των φοιτητών με το μάθημα της Ιστορίας της Τέχνης μέσω της μελέτης, παρατήρησης και αξιολόγησης των έργων διάφορων λαών και πολιτισμών.
ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ/ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ I ΣΚΕ 126
Το μάθημα έχει στόχο:
α) Μια πρώτη εξοικείωση των φοιτητών με το μάθημα της σκηνογραφίας και τα εργαλεία της σαν κύρια μέθοδος της θεατρικής δημιουργίας.
β) τη γνώση και κατανόηση των εξελίξεων της σκηνογραφίας στο χώρο του θεάτρου.
γ) Την κατασκευή Μακέτας Σκηνικού
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΕΨΟ 128
Στο μάθημα παρουσιάζονται τα ψυχο-κοινωνιολογικά φαινόμενα που παρατηρούνται στις μικρές ανθρώπινες ομάδες, τα θεωρητικά μοντέλα που έχουν αναπτυχθεί για τη μελέτη τους, καθώς και οι μέθοδοι εμψύχωσης και ανάπτυξης της δυναμικής τους. Παράλληλα με τη συγκριτική παρουσίαση βασικών θεωρητικών και μεθοδολογικών αναφορών (θεωρία του πεδίου, μορφές ηγεσίας, εκπαιδευτικές ομάδες, ομάδες συνάντησης, ψυχόδραμα, κοινωνιόδραμα, ψυχαναλυτικές προτάσεις, κ.ά.) προτείνονται εργασίες και εισαγωγικά εργαστήρια σχετικά με τις διεργασίες της εμψύχωσης και της ανάλυσης των φαινομένων της δυναμικής των ομάδων.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ Ι ΙΣΘ 125
Το μάθημα έχει διπλό στόχο: α) Μια πρώτη εξοικείωση των φοιτητών με τις μεθόδους ιστοριογραφίας και τα εργαλεία της ιστορικής έρευνας στο συγκεκριμένο αντικείμενο και
β) τη γνώση και κατανόηση των ποικίλων εξελίξεων στο χώρο του θεάτρου.
Σκοπός του μαθήματος είναι, μέσω της κριτικής αποτίμησης των καλλιτεχνικών διεργασιών και αλλαγών, οι φοιτητές να έρθουν σε επαφή με διαφορετικές πολιτισμικές παραδόσεις και εποχές, να γνωρίσουν τους όρους και τρόπους της θεατρικής δημιουργίας και να αποκτήσουν μια πρώτη εικόνα των εφαρμογών και ερωτημάτων της ιστορικής έρευνας.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ I ΙΣΚ 129
Στόχος του μαθήματος η εξοικείωση των φοιτητών με τα βασικά μορφικά χαρακτηριστικά της κινηματογραφικής ταινίας. Προσεγγίζοντας τον κινηματογράφο ως γλώσσα επιδιώκουμε να αναλύσουμε και να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο η εικόνα και ο ήχος εκπληρώνουν την βασική λειτουργία της αφήγησης. Συνεπώς, εστιάζουμε στα επιμέρους τεχνικά και αισθητικά ζητήματα, όπως η μιζανσέν, η φωτογραφία, το καδράρισμα, το μοντάζ και άλλα στοιχεία, προκειμένου στη συνέχεια να εξετάσουμε τους πολλαπλούς τρόπους με τους οποίους μπορούν αυτά να μετασχηματιστούν σε κάθε ταινία.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΘΕ ΔΙΔΑΣΚΟΜΕΝΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑ ΕΤΟΣ
Β’ ΕΤΟΣ
ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ ΙΙΙ & IV ΥΠΟ 211 & ΥΠΟ 221
Το μάθημα ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ ΙΙΙ & IV υποδιαιρείται σε Υποκριτική I, II, III.
ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ Α: ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ (Σοφοκλής)
Σκοπός η ολοκληρωμένη σπουδή του αντικειμένου σε πρακτικό και θεωρητικό επίπεδο που θα οδηγήσει τον φοιτητή και την ομάδα να οργανώσουν τον δικό τους ερευνητικό χώρο με βάση τις σύγχρονες εκφραστικές προσεγγίσεις του αρχαίου δράματος και να ασκηθούν σε αυτό.
ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ Β: ΕΛΙΣΑΒΕΤΙΑΝΟ ΘΕΑΤΡΟ
Στόχος του μαθήματος η εξάσκηση των φοιτητών στη δημιουργία συνθηκών εγρήγορσης απέναντι στα πάσης φύσεως ερεθίσματα που δίνονται από το εξωτερικό περιβάλλον, το σκηνικό χώρο και τους συμπαίκτες. Η διαρκής εγρήγορση αποτελεί τη βάση για τη δημιουργική σωματική παρουσία του ηθοποιού πάνω στη σκηνή. Οι φοιτητές εξασκούνται στο να καλλιεργούν συνειδητά και συστηματικά τις πέντε αισθήσεις με στόχο την αποφυγή της σκηνικής εσωστρέφειας. Μέσα από το μάθημα αυτό στόχος είναι οι φοιτητές να μάθουν να βρίσκονται διαρκώς εν εγρηγόρσει και να επινοούν συνεχώς συγκεκριμένα «σημεία αυτοσυγκέντρωσης» όχι στρέφοντας τον εαυτό τους προς τα μέσα (αυτό οδηγεί στην απομόνωση) αλλά μετατρέποντάς τον σε ευαίσθητο δέκτη της παραμικρής λεπτομέρειας του κόσμου που τους περιβάλλει. Θα πρέπει τέλος, είτε μιλούν είτε κινούνται, να μάθουν να είναι απολύτως συγκεκριμένοι στην απεύθυνση και στους στόχους τους.
ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ Γ: ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Το μάθημα στόχο έχει να εισάγει τους φοιτητές στο έργο της ανάλυσης του κειμένου από την οπτική γωνία του ηθοποιού. Γίνεται μία πρώτη προσέγγιση της ρεαλιστικής παράδοσης του Στανισλάβσκι και του ψυχολογικού ρεαλισμού, δουλεύοντας πάνω σε αποσπάσματα θεατρικών έργων του σχετικού ρεπερτορίου.
ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ III & IV ΑΥΤ 212 & ΑΥΤ 222
Οι Γνώσεις γίνονται βίωμα. Ο αυτοσχεδιασμός είναι μια αυθόρμητη, ελεύθερη διαδικασία δραματοποίησης. Έχει το πλαίσιο και την δομή ενός δραματοποιημένου έργου, τα οποία πρέπει να αναγνωρισθούν από τον φοιτητή.
Οι γνώσεις μουσικής, χορού, ποίησης, ζωγραφικής, γίνονται μέρος των αυτοσχεδιασμών και εξελίσσονται σε δραματοποιημένα σκετσάκια με βιωματικές εμπειρίες, μέσα από την στοχευόμενη αλλά ελεύθερη δράση, με απώτερο σκοπό το σημείο λήξης του αυτοσχεδιασμού.
ΟΡΘΟΦΩΝΙΑ III & IV ΟΡΘ 213 & ΟΡΘ 223
Συστηματική εκτέλεση ασκήσεων για την ανάπτυξη και τη σωστή λειτουργία της διαφραγματικής αναπνοής.
Ασκήσεις των οργάνων αρθρώσεως(σαγονιού, χειλιών, γλώσσας κλπ.)
Στήριξη και τοποθέτηση της φωνής (Διάφραγμα, Συγκράτηση του αέρα, Κοιλιακή στήριξη, Πλευρική στήριξη, Πλήρης Διαφραγματική Στήριξη)
Συνδυασμοί φωνημάτων,ημιφωνημάτων,αφωνημάτων
Τεχνική του ψιθύρου
Συστηματική εκτέλεση φωνητικών ασκήσεων για την σωστή τοποθέτηση της φωνής ώστε να δυναμώσει, να αποκτήσει όγκο και έκταση καθώς και ποικιλία στο χρώμα.
ΜΟΥΣΙΚΗ ΙΙΙ & IV ΜΟΥ 214 & ΜΟΥ 224
Στόχος του μαθήματος είναι η μουσική ανάπτυξη όλων των φοιτητών/τριών μέσα από εμπειρίες, οι οποίες εδραιώνουν τις δεξιότητες, τις γνώσεις, τις στάσεις και τις συμπεριφορές τους, έτσι ώστε, με την ενεργητική συμμετοχή τους ως ακροατές, εκτελεστές και συνθέτες, να επικοινωνούν μέσω της μουσικής και να οικοδομούν μια δημιουργική διά βίου σχέση με αυτή.
Μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων ο φοιτητής θα :
1. Αντιλαμβάνεται της Μουσικές χρονικές Αξίες και την έννοια του ρυθμού.
2. Διαβάζει μουσική παρτιτούρα.
3. Έχει αναπτύξει φωνητική τεχνική.
4. Είναι σε θέση να παρουσιάσει χορικά από έργα του Αρχαίου Δράματος
5. Έχει περάσει την διαδικασία της Σόλο Ερμηνείας.
ΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ & ΧΟΡΟΚΙΝΗΣΗ ΙΙΙ ΚΠΧ 217
Στόχος του μαθήματος είναι να προετοιμάσει τους μαθητές της δραματικής τέχνης στο σώμα και στο πνεύμα για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των ρόλων που καλούνται να ερμηνεύσουν στα διάφορα είδη θεάτρου.
Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων ο φοιτητής θα :
1. Έχει σωματική συνειδητοποίηση-γνώση του εαυτού στο φυσικό επίπεδο
2. Γνωρίζει τις απαιτήσεις του χορού της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας.
3. Θα έχει κατανοήσει τις έννοιες σώμα, χώρος, χρόνος, δυναμική και θα έχει
κατακτήσει διαφορετικά είδη χορευτικών εκφράσεων.
ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ/ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ II ΣΚΕ 216
Το μάθημα έχει σαν στόχο να αντιληφθεί ο φοιτητής τα στάδια που περνά το αντικείμενο για να γίνει θεατρικό..
Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων ο φοιτητής θα είναι σε θέση να καταλαβαίνει την λειτουργία του αντικειμένου όταν αυτό είναι απομονωμένο από τις λειτουργίες του.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ II ΙΣΘ 215
Το μάθημα έχει διπλό στόχο:
α) την ανάλυση και το σχολιασμό αντιπροσωπευτικών δραματικών κειμένων,
β) τη μελέτη της εξέλιξης του θεάτρου ως καλλιτεχνικής μορφής και κοινωνικού φαινομένου την εποχή του νεοκλασικισμού και του διαφωτισμού.
Σκοπός του μαθήματος είναι η παρακολούθηση της θεατρικής ζωής σε όλες τις εκφάνσεις της στις κυριότερες χώρες της Ευρώπης από τον 16ο μέχρι τα τέλη του 18ου αιώνα, των ρεπερτορίων και της δραματουργίας, της σκηνογραφίας και της διαμόρφωσης του σκηνικού χώρου, της υποκριτικής τέχνης, της πρόσληψης των θεατρικών έργων και των θεατρικών παραστάσεων, του θεσμικού πλαισίου της θεατρικής ζωής, σύγκριση θεωρητικών προσεγγίσεων κ.ά.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ Ι ΙΠΛ 218
Εξοικείωση των φοιτητών με τα σημαντικότερα λογοτεχνικά ρεύματα που αναπτύχθηκαν στον ευρωπαϊκό χώρο από τον 11ο έως και τον 18ο αιώνα. Συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος του χρόνου, οι φοιτητές πρέπει:
-
να γνωρίζουν τις βασικές περιόδους της λογοτεχνίας και να μάθουν να διακρίνουν τα καλλιτεχνικά ρεύματα και τις πνευματικές τάσεις που αποτελούν σταθμούς στην ιστορία της λογοτεχνίας των Ευρωπαϊκών χωρών από τον 11ο έως και τον 18ο αι.
-
να γνωρίζουν κορυφαίους συγγραφείς και έργα που ανήκουν στον «κανόνα» της Ευρωπαϊκής λογοτεχνίας από τον 11ο έως και τον 18ο αι. αλλά και τα βασικά λογοτεχνικά είδη (genres) που αναπτύχθηκαν σε διάφορες περιόδους της ευρωπαϊκής λογοτεχνικής ιστορίας από τον 11ο έως και τον 18ο αι., τις εκφάνσεις και τις μετεξελίξεις τους μέσα στο χρόνο.
-
Ανάπτυξη δεξιοτήτων στην κριτική ανάγνωση και ανάλυση λογοτεχνικών κειμένων.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΙΙ ΙΣΚ 219
Στόχος του μαθήματος η εξοικείωση των φοιτητών με την έννοια της «θεωρίας» και της μελέτης των βασικών θεωριών του κινηματογράφου που διατυπώθηκαν από τη δεκαετία του ’20 μέχρι περίπου τη δεκαετία του ’60. Ο προβληματισμός γύρω από το αν ο κινηματογράφος είναι τέχνη και υπό ποιες προϋποθέσεις εμφανίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα. Τα πρώτα βήματα του νέου αυτού μέσου που εξακολουθεί να μας απασχολεί μέχρι τις μέρες μας. Μελετώντας μια σειρά από θεωρητικές απόψεις σχετικά με τη φύση, το ρόλο και τη λειτουργία του κινηματογράφου θα προσπαθήσουμε να καταλάβουμε την πολυπλοκότητα του μέσου και να ρίξουμε φως στα κεντρικά ζητήματα της θεωρίας του σινεμά.
ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΑΜΕΡΑ Ι ΥΠΚ 220
Πρόκειται για ένα θεωρητικό και πρακτικό μάθημα με θέμα την υποκριτική στην κάμερα με σκοπό οι συμμετέχοντες: 1. να αποκτήσουν μια γενική θεώρηση της υποκριτικής απέναντι στην κάμερα, στον κινηματογράφο και την τηλεόραση σε σχέση/ σ’ αντίθεση με το θέατρο. 2. να προσεγγίσουν πρακτικά το αντικείμενο παίζοντας μπροστά σε επαγγελματική κάμερα υπό τις οδηγίες του καθηγητή τους.
ΡΥΘΜΟΣ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΡΥΚ 228
Ο διδακτικός στόχος του μαθήματος είναι η εφαρμογή των βάσεων από το μάθημα Ρυθμολογία στην θεατρική κίνηση. Να αντιληφθεί ο φοιτητής την θεατρική κίνηση, τόσο σε ατομικό όσο και ομαδικό επίπεδο μέσω της πρακτικής άσκησης και την εφαρμογή του και στο Χορό (Αρχαίας Τραγωδίας)
Μέσα από τη διδασκαλία του μαθήματος ο φοιτητής θα μπορέσει να ανεξαρτητοποιήσει τα μέλη του σώματος και της φωνής.
ΣΚΗΝΙΚΗ ΜΑΧΗ ΣΚΜ 227
Στόχος να δουλευτεί η σχέση των φοιτητών με το σώμα τους όσον αφορά στο «λύσιμο» σε οποιαδήποτε μορφή πάλης έτσι ώστε να μπορούν να παρουσιάσουν σκηνές από θεατρικά έργα, που να περιέχουν πάλη. Με βάση κυρίως τα στοιχεία της σωματικής τέχνης, το μάθημα στοχεύει στην καλλιέργεια της σωματικής υποκριτικής τέχνης. Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στη διάρθρωση του σώματος και της κίνησης, στη μουσικότητά του, στη μετατόπιση του βάρους, στην μελέτη διαφορετικών ειδών βαδίσματος, στη σωματικότητα των συναισθημάτων του ερμηνευτή και στις σωματικές μεταμορφώσεις.
ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΚ 229
Ο διδακτικός στόχος του μαθήματος είναι να εισάγει τους μαθητές στις βασικές έννοιες και τις τεχνικές της διδασκαλίας του θεάτρου στην εκπαίδευση.
Μέσα από τη διδασκαλία του μαθήματος ο φοιτητής θα κατανοήσει το περιεχόμενο, τη δομή και τον στόχο της διδακτικής του θεάτρου στην εκπαίδευση και ιδιαίτερα τα στάδια της διδασκαλίας, τις θεατρικές τεχνικές και την οργάνωση μιας σχολικής θεατρικής παράστασης.
Τέλος, στόχο του μαθήματος αποτελεί η πρακτική κατάρτιση των φοιτητών, μέσω βιωματικών θεατρικών εργαστηρίων σε τεχνικές της διδακτικής του θεάτρου στην εκπαίδευση.
ΔΡΑΜΑΤΟΛΟΓΙΑ II ΔΡΑ 225
Στόχος του μαθήματος είναι η επαφή των φοιτητών με την εξέλιξη του θεάτρου την περίοδο του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης στη Δυτική Ευρώπη, μέσω της γνώσης των σημαντικότερων μορφών της θεατρικής τέχνης, οι οποίες συνιστούν και την αρχή του σημερινού δυτικού θεάτρου.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗΣ ΙΙ ΙΣΤ 226
Στόχος του μαθήματος η μελέτη των περίοδων της Ιστορίας της τέχνης μέσα από την παρατήρηση και την αξιολόγηση των έργων των διαφόρων εποχών που εξετάζονται.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΘΕ ΔΙΔΑΣΚΟΜΕΝΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑ ΕΤΟΣ
Γ’ ΕΤΟΣ
ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ V & VI ΥΠΟ 311 & ΥΠΟ 321
Το μάθημα ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ V & VI υποδιαιρείται σε Υποκριτική A, B, Γ.
Η υποδιαίρεση γίνεται με βάση το ρεπερτόριο που χρησιμοποιείται:
ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ Α: ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ (Ευριπίδης - Αριστοφάνης)
Στόχος του μαθήματος η εξοικείωση των φοιτητών με τις Αρχές της Κωμωδίας και τον διαφορετικό τρόπο σκηνικής ανάγνωσης, πρόσληψης και ερμηνείας του έργου του Αριστοφάνη σε σχέση με την Τραγωδία και πιο συγκεκριμένα με το έργο του Ευριπίδη.
ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ Β: ΕΠΙΚΟ
Στόχος του μαθήματος η εξοικείωση των φοιτητών με την θεωρία του Μπέρτολντ Μπρεχτ ως το αντίθετο μοντέλο από αυτό του Στανισλάβσκι. Θα προσεγγίσουμε την υποκριτική λιγότερο από μια συναισθηματική – και κατ’ επέκταση ψυχολογική – πλευρά και περισσότερο με βάση την ικανότητα της υποκριτικής να αναδυκνύει κοινωνικές σχέσεις.
ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ Γ: ΣΥΓΧΡΟΝΟ/ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ
Το μάθημα έχει ως στόχο, οι φοιτητές να αποκτήσουν προσωπική αντίληψη της φιλοσοφίας και της αισθητικής του «Θεάτρου του Παραλόγου» και ιδιαίτερα της δραματουργίας του Ιονέσκο και του Μπέκετ. Τα έργα του «Παραλόγου», παρ' όλη τη δημοσιότητα και τη συχνή σκηνική τους παρουσίαση, γίνονται θύματα στερεότυπων και παρεξηγήσεων. Πολλοί τα θεωρούν αντι-θέατρο, ενώ είναι έργα, με έντονη θεατρικότητα, χωρίς κοινωνικοπολιτικές επιχειρηματολογίες. Επίσης οι φοιτητές θα εμβαθύνουν σε έργα της σύγχρονης δραματουργίας.
ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ V & VI ΑΥΤ 312 & 322
Ο σκοπός του μαθήματος είναι η βιωματική γνώση της μεθόδου που προτείνει το Σύστημα Στανισλάβκι (ψυχοσωματική) μέσω των δράσεων και των ενεργειών που εμπεριέχουν κίνητρο και στόχο, προχωρούμε σε ασκήσεις αυτοσχεδιασμού για να έρθουμε σε άμεση επαφή με όλα τα στοιχεία της μεθόδου.
Στόχος είναι η εξάσκηση και εξέλιξη – ανάπτυξη των αυτοσχεδιαστικών ικανοτήτων των σπουδαστών (αυτοσχεδιαστικά παιχνίδια-ασκήσεις όπως playback, devising theater, αυθόρμητος αυτοσχεδιασμός, αυτοσχέδιος λόγος, πλάθοντας μια ιστορία, ένα παραμύθι ή αναπαράγοντας ένα κείμενο μια εικόνα, μια ζωγραφιά κ.τ.λ.).
Το μάθημα πρέπει να οδηγεί τους φοιτητές σε μια κριτική και πολύπλευρη γνώση και αισθητική για την ζωντανή δημιουργία του αυτοσχεδιασμού, ως κύριο εργαλείο για την δημιουργία ενός χαρακτήρα ή ακόμα και μιας παράστασης.
Επιπλέον το μάθημα στοχεύει στη δημιουργία ενός πρακτικού λεξιλογίου για την μελέτη και την ανακάλυψη χαρακτήρων και την ανάλυση θεατρικών έργων.
Τα μαθήματα αρχίζουν με αφύπνιση του σώματος, χαλάρωση και συγκέντρωση. Σε κάθε μάθημα θα παραδίδονται δύο ασκήσεις αυτοσχεδιασμού και ένα θέμα για να παίρνουν σπίτι για αυτοσχεδιαστική εργασία. Παρουσιάσεις της δουλειάς με σχόλια από όλη την ομάδα με την σωστή καθοδήγηση του καθηγητή.
Οι μαθητές πρέπει να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να έχουν το θάρρος και την δύναμη που χρειάζεται η έκθεση τους στην σκηνή. Ομάδα και άνεση, εμπιστοσύνη ανάμεσα στην ομάδα είναι στόχος του μαθήματος γιατί το θέατρο είναι πρωτίστως ομαδική δουλειά.
ΟΡΘΟΦΩΝΙΑ V & VI ΟΡΘ 313 & 323
Στόχος του μαθήματος η ολοκλήρωση της τεχνικής για τον έλεγχο της αναπνοής, τη σωστή άρθρωση και την ορθοφωνητικά τοποθετημένη φωνή. Η ορθή προφορά της ελληνικής γλώσσας, η ενσυνείδητη εκφορά του λόγου, με σκοπό να τον κάνει εκφραστικό και ζωντανό, χωρίς λάθη και ελαττώματα. Η απάλειψη των ατομικών φωνητικών ατελειών δηλαδή η απαλλαγή από τα εγγενή ή επίκτητα φωνητικά ελαττώματα.
ΜΟΥΣΙΚΗ V & VI ΜΟΥ 314 & 324
Σκοπός του μαθήματος της Μουσικής είναι η μουσική ανάπτυξη όλων των φοιτητών/τριών μέσα από εμπειρίες, οι οποίες εδραιώνουν τις δεξιότητες, τις γνώσεις, τις στάσεις και τις συμπεριφορές τους, έτσι ώστε, με την ενεργητική συμμετοχή τους ως ακροατές, εκτελεστές και συνθέτες, να επικοινωνούν μέσω της μουσικής και να οικοδομούν μια δημιουργική διά βίου σχέση με αυτή.
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΧΟΡΟΙ ΠΣΧ 317
Σκοπός του μαθήματος είναι ο συνδυασμός σε βασικές κινητικές δεξιότητες, η εκτέλεση ευρέως φάσματος ρυθμικών κινήσεων, η κατανόηση βημάτων μιας χορογραφίας, όπως επίσης και να καταφέρουν οι φοιτητές να αναπτύξουν αντιληπτικές και συντονιστικές ικανότητες, να γνωρίσουν το σώμα και τις δυνατότητες τους, να οικειοποιούνται και να εκμεταλλεύονται με ακρίβεια τον χώρο, τα σχήματα, να βελτιώνουν την πλαστικότητα του σώματος τους και τον προσανατολισμό τους, και να ελέγχουν καλύτερα την ενέργεια, την επικοινωνία, την ένταση, τη χαλάρωση και την ισορροπία τους.
ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΑΜΕΡΑ ΙΙ ΥΠΚ 318
Σκοπός η τεχνική εξοικείωση του ηθοποιού με το περιβάλλον του γυρίσματος αλλά και η υπογράμμιση τεχνικών υποκριτικής που αποδίδουν καλύτερα στο φακό. Ως επακόλουθο προκύπτει η ενδυνάμωση της αυτοπεποίθησης του ηθοποιού που αποτελεί το Α και το Ω της υποκριτικής και η αποβολή του περιττού άγχους όταν ένας ηθοποιός βρίσκεται στο πλατό ή στο στούντιο, ώστε να πετύχει τη μέγιστη απόδοση των ικανοτήτων του.
ΜΙΜΙΚΗ – Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΚΛΟΟΥΝ ΜΙΜ 319
Σκοπός του μαθήματος είναι η εξέλιξη των ερμηνευτικών δεξιοτήτων των φοιτητών μέσα από αυτοσχεδιασμούς και προσωπικές δημιουργίες.
Με βάση κυρίως τα στοιχεία της σωματικής δραματικής μιμικής τέχνης, το μάθημα στοχεύει στην καλλιέργεια της σωματικής υποκριτικής τέχνης. Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στη διάρθρωση του σώματος και της κίνησης, στη μουσικότητά του, στη μετατόπιση του βάρους, στην μελέτη διαφορετικών ειδών βαδίσματος, στη σωματικότητα των συναισθημάτων του ερμηνευτή και στις σωματικές μεταμορφώσεις.
Θα γίνει επίσης αναφορά στα παντομιμικά στοιχεία του “σταθερού σημείου” και της περιγραφής και μετακίνησης “αοράτων αντικειμένων”.
Με το πέρας του μαθήματος οι φοιτητές θα έχουν επίγνωση των σωματικών τους δυνατοτήτων ως εργαλείο για τη θεατρική πρακτική τους.
ΔΡΑΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΙΙΙ ΔΡΑ 315
Ο στόχος του μαθήματος είναι να εισαγάγει τους φοιτητές στα βασικά στοιχεία, στις εξελίξεις και στους προβληματισμούς ως προς το παγκόσμιο θέατρο του 20ου αιώνα και να τους εξοικειώσει με αντιπροσωπευτικά έργα του αιώνα αυτού, ώστε να αναδειχθεί η αξία και η πρωτοτυπία τους στην εξέλιξη του παγκόσμιου δράματος. Η ανάλυση αυτή δίνει το βάρος της στη συσχέτιση των έργων με τα ευρωπαϊκά αισθητικά- καλλιτεχνικά κινήματα, όπως εφαρμόστηκαν στο θέατρο, όπως ο ρομαντισμός, ρεαλισμός, ο νατουραλισμός και ο συμβολισμός, ή στην ένταξή τους σ’ αυτά. Τελικός στόχος είναι η αυτενέργεια των φοιτητών και η εξάσκηση στη δημιουργική ανάλυση θεατρικών έργων, αλλά και η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης σε σχέση με τα ζητήματα του παγκοσμίου θεάτρου.
Το μάθημα συνεχίζει έχοντας στόχο να παρουσιάσει τις βασικότερες τάσεις στη μεταπολεμική ευρωπαϊκή και αμερικανική δραματουργία, εστιάζοντας στην ανάλυση επιλεγμένων έργων από αντιπροσωπευτικούς συγγραφείς, τοποθετώντας τα ταυτόχρονα στο αισθητικό και ιστορικό τους περιβάλλον. Το μάθημα αυτό στοχεύει στην ειδική κατάρτιση των φοιτητών/τριών ως προς τον «κανόνα» του νεότερου και σύγχρονου ξένου δραματικού ρεπερτορίου.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗΣ ΙΙΙ ΙΣΤ 316
Στόχος του μαθήματος η μελέτη των περίοδων της Ιστορίας της τέχνης μέσα από την παρατήρηση και την αξιολόγηση των έργων των διαφόρων εποχών που εξετάζονται.
ΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ & ΧΟΡΟΚΙΝΗΣΗ ΙV ΚΠΧ 327
Στόχος του μαθήματος να προετοιμάσει τους μαθητές της δραματικής τέχνης στο σώμα και στο πνεύμα, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των ρόλων που καλούνται να ερμηνεύσουν στα διάφορα είδη θεάτρου.
ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ/ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΙΙΙ ΣΚΕ 326
Η σκηνογραφία σαν κύρια μέθοδος της θεατρικής δημιουργίας. Ο ηθοποιός πρέπει να αντιληφθεί την χρησιμότητα του χώρου και του χρόνου για να δημιουργήσει και να γράψει σκηνές. Το μάθημα προσφέρει μια βασική εισαγωγή με επίκεντρο τον ηθοποιό σαν βασικό συντελεστή στην πράξη της σκηνογραφίας.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΙΙΙ ΙΣΘ 325
Σκοπός του μαθήματος είναι η μελέτη των εξελίξεων στο χώρο του παγκοσμίου θεάτρου και οι επιμέρους τάσεις της ευρωπαϊκής αβανγκάρντ τον 20ο αιώνα: ο Φουτουρισμός και η ρωσική πρωτοποριακή σκηνή, η εισβολή του Παραλόγου και το κίνημα του Νταντά (Ντανταϊσμός), ο Σουρεαλισμός και το Θέατρο της Σκληρότητας, η διαμόρφωση και ακμή του Εξπρεσιονισμού, το Επικό Θέατρο.
Επίσης θα εξεταστούν τα σημαντικότερα σκηνοθετικά ρεύματα που διαμόρφωσαν τη θεατρική σκηνή καθ’ όλο τον 20ο αιώνα και οι σημαντικότερες θεωρίες πάνω στην υποκριτική τέχνη και τη δημιουργικότητα του ηθοποιού κατά τον 20ο αιώνα.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΙΙ ΙΠΛ 328
Σκοπός της του μαθήματος είναι η εξοικείωση του φοιτητή με τα σημαντικότερα λογοτεχνικά ρεύματα που αναπτύχθηκαν στον ευρωπαϊκό χώρο από τον 18ο έως και τον 20ό αιώνα, καθώς και η άσκηση στην κριτική ανάγνωση λογοτεχνικών κειμένων.
1.Ο φοιτητής γνωρίζει τις βασικές περιόδους και μαθαίνει να διακρίνει τα καλλιτεχνικά ρεύματα/τις πνευματικές τάσεις που αποτελούν σταθμούς στην ιστορία της λογοτεχνίας των ευρωπαϊκών χωρών από τον 18ο αι. έως και τον 20ο αι.
2. Γνωρίζει κορυφαίους συγγραφείς και έργα που ανήκουν στον "κανόνα" της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας από τον 18ο αι. έως και τον 20ο αι. και τα βασικά λογοτεχνικά είδη (genres) που αναπτύχθηκαν σε διάφορες περιόδους της ευρωπαϊκής λογοτεχνικής ιστορίας από τον 18ο αι. έως και τον 20ό αι., τις εκφάνσεις και τις μετεξελίξεις τους μέσα στο χρόνο.
3.Μαθαίνει να αναλύει λογοτεχνικά κείμενα σχετικά με το είδος τους, τη θεματική τους, το ύφος τους, τις ιδεολογικές τους προεκτάσεις.
4. Συγκρίνει λογοτεχνικά κείμενα ίδιας ή διαφορετικής παράδοσης ή τάσης βάσει της θεματικής τους, των ειδολογικών και των υφολογικών τους χαρακτηριστικών, αλλά και των ιδεών που πραγματεύονται.
5. Συνθέτει εργασίες όπου θα δύναται να συνδυάσει διαδοχικά γραμματολογικά στοιχεία, που αφορούν σε συγκεκριμένα λογοτεχνικά είδη ή έργα, με τη μορφολογική και ιδεολογική ανάλυσή τους.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΙΙΙ ΙΣK 329
Τα βασικά ερωτήματα που θέτει το μάθημα είναι: α. οι αλλαγές στην παραγωγή, διανομή, και τεχνολογία του κινηματογραφικού μέσου από το 1960 έως σήμερα, β. οι επιπτώσεις των ιστορικών, κοινωνικοοικονομικών και πολιτικών συνθηκών στην παραγωγή και διανομή κινηματογραφικών ταινιών και γ. η επιρροή των διεθνών κινηματογραφιών στο σύγχρονο κινηματογράφο, πώς ορίζονται και πώς εξελίσσονται τα φιλμικά είδη.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΘΕ ΔΙΔΑΣΚΟΜΕΝΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑ ΕΤΟΣ
Δ’ ΕΤΟΣ
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ Ι & ΙΙ ΠΑΡ 410 & ΠΑΡ 420
Στόχος η δημιουργία μιας ελεύθερης δημιουργικής προσωπικότητας που μπορεί να αντιληφθεί και να εφαρμόσει πρακτικά τη υποκριτική τέχνη ως όλον. Για να εφαρμόσουμε αυτό τον στόχο, μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποκριτικής, πρέπει οπωσδήποτε να εμβαθύνουμε στη συγκέντρωση της προσοχής, στην πειθαρχεία, στη φωνή, στη φαντασία, στην πλαστικότητα του σώματος, στην χαλάρωση του σώματος και του συναισθηματικού κόσμου. Το μάθημα πρέπει να οδηγήσει τον σπουδαστή στον εμπλουτισμό γνώσεων και στην ενδυνάμωση της φαντασίας, την ευαισθητοποίηση του σώματος για να μπορεί να τα χρησιμοποιεί ως αγωγό σκέψεων και συναισθημάτων. Επιπλέον με μια σωστή χρήση της φωνής και του λόγου μπορεί να ανακαλύψει κρυμμένες δυνατότητες, να έρθει σε επαφή με τον εαυτό του και να αναπτύξει την δημιουργική του ικανότητα. Στο τέλος του VIIIεξαμήνου θα γίνει παρουσίαση της παράστασης
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ Ι & ΙΙ ΣΚ/Θ 411 ΣΚ/Θ 421
Ο διδακτικός στόχος του μαθήματος είναι να εισαγάγει τους φοιτητές/τριες στις βασικές έννοιες και τις σχολές της σκηνοθεσίας μέσω του έργου των πιο σημαντικών σκηνοθετών του 20ού και 21ου αιώνα (Stanislavsky, Brecht, Brook, Grotowski, Kantor, Barba, Schechner, Bausch, Boal, Mnouchkine, Staniewski, Wilson, Suzuki κ.ά).
Στο κέντρο του μαθήματος βρίσκεται η πρακτική/βιωματική κατάρτιση και εμπειρία των φοιτητών/τριών, μέσω προβών και παρουσιάσεων στις βασικές σκηνοθετικές τεχνικές και μεθόδους. Στο τέλος του VIII εξαμήνου θα γίνει παρουσίαση των προσωπικών σκηνοθετικών εργασιών του κάθε φοιτητή μπροστά σε κοινό.
ΟΡΘΟΦΩΝΙΑ VII & VIII ΟΡΘ 413 & ΟΡΘ 423
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής θα έχει :
-
Κατακτήσει την μεθοδολογία η οποία χρειάζεται για την προσωπική του προετοιμασία πριν την παράσταση.
Θα κατανοεί τα διαφορετικά χαρακτηριστικά χρήσης του προφορικού λόγου
-
Φωνή και Λόγος: Τονισμός, Παύση, Στίξη, Άρνηση, Ρυθμός, Χρωματισμός, Ύφος
-
Αναπνόηχα
-
Υγιεινή της Φωνής
-
Ασκήσεις για προετοιμασία πριν από μια παράσταση (χαλάρωση, διάφραγμα, ζέσταμα φωνής κλπ)
-
Θεατρικός, επίσημος, ανεπίσημος λόγος, μονόλογος, διάλογος, εκφώνηση, διάλεξη, απαγγελία, κλπ. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και χρήση του προφορικού λόγου.
Εφαρμογή της χρήσης της διαφραγματικής αναπνοής και των ποικίλων μετασχηματισμών της φωνής στο θεατρικό κείμενα και στους ρόλους που θα ερμηνεύσουν στο μάθημα παράσταση και σκηνοθεσία.
ΜΟΥΣΙΚΗ VII & VIII ΜΟΥ 414 & ΜΟΥ 424
Σκοπός του μαθήματος της Μουσικής είναι η μουσική ανάπτυξη όλων των φοιτητών/τριών μέσα από εμπειρίες, οι οποίες εδραιώνουν τις δεξιότητες, τις γνώσεις, τις στάσεις και τις συμπεριφορές τους, έτσι ώστε, με την ενεργητική συμμετοχή τους ως ακροατές, εκτελεστές και συνθέτες, να επικοινωνούν μέσω της μουσικής και να οικοδομούν μια δημιουργική διά βίου σχέση με αυτή.
Ο φοιτητής θα κατακτήσει την μεθοδολογία η οποία χρειάζεται για την προσωπική του προετοιμασία πριν την παράσταση.
Θα κατανοει τα διαφορετικά χαρακτηριστικά χρήσης του μουσικού λόγου.
ΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΧΟΡΟΚΙΝΗΣΗ V & VΙ ΚΠΧ 417 & ΚΠΧ 427
Στο μάθημα του 4ου έτους στην αρχή οι φοιτητές δουλεύουν κυρίως με αυτοσχεδιασμούς κίνησης, ήχου και λόγου, εφαρμόζοντας τις γνώσεις και τις εμπειρίες των προηγούμενων μαθημάτων Κινησιολογίας· δηλαδή συνεχίζουν να ερευνούν, να διευρύνουν και να βελτιώνουν τη σχέση τους με το χώρο, το σχήμα, το ρυθμό, την ταχύτητα, τη διάρκεια, την επανάληψη, την ενέργεια, το συντονισμό, τη βαρύτητα, την ένταση και τη χαλάρωση μέσα από τεχνικές του σωματικού θεάτρου, του χορού και ακροβατικών ασκήσεων. Συνειδητοποιούν τις συνήθειες στην κίνηση και τη δράση, την χρήση των κλισέ, τα μπλοκαρίσματα που περιορίζουν την έκφρασή τους. Εστιάζουν στη σχέση κίνησης – αναπνοής- συναισθήματος και καλλιεργούν τη δυνατότητα να είναι ¨παρόντες” κατά τη διάρκεια της δράσης, να αντιδρούν στα ερεθίσματα της στιγμής, αυξάνοντας τις επιλογές έκφρασης. Στη συνέχεια η εφαρμογή γίνεται πάνω σε μια σύνθεση θεατρικών κειμένων και ποιημάτων. Τα μαθήματα της Κινησιολογίας περιέχουν ασκήσεις για την βελτίωση της φυσικής κατάστασης (δύναμη, ευλυγισία, αντοχή) και παιχνίδια εμπιστοσύνης, ετοιμότητας, ρυθμού, έκφρασης, αντίληψης και ενεργοποίησης της φαντασίας.
-
Χορογραφίες/Κίνηση Παράστασης.
ΞΙΦΑΣΚΙΑ Ι & ΙΙ ΞΙΦ 418 & ΞΙΦ 428
Εκμάθηση βασικής στάσης σώματος, στησίματος και ισορροπίας, καθώς και κρατήματος του ξίφους (φλερέ). Εξοικείωση και βελτιστοποίηση των ειδικών βημάτων, της κίνησης και χειρισμού του ξίφους. Εκμάθηση και αφομοίωση όλων των αμυντικών κινήσεων, αποκρούσεων, αλλά και επιθέσεων με το ξίφος ή με την ταυτόχρονη συμμετοχή (έκφραση) του σώματος. Πρακτική εφαρμογή σε ζευγάρια και μικρές ομάδες με στοιχεία αυτοσχεδιασμού.
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΘΕΓ 419
Κατανόηση αφηγηματικών δομών του θεατρικού έργου, στοχευμένες ασκήσεις για τη ανάπτυξη της φαντασίας, τη δημιουργία χαρακτήρα, τη σύνθεση της πλοκής, τη μελέτη του ύφους και την εξέλιξη των συγγραφικών δεξιοτήτων.
Στη διάρκεια του έτους ο φοιτητής/τρια δουλεύει πάνω σε συγκεκριμένες ασκήσεις, σχετικά με τη διαδικασία της γραφής, τη σύνθεση του θέματος, τη σύλληψη και την ανάπτυξη των χαρακτήρων, την οργάνωση της πλοκής και του δραματικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα ετοιμάζει σε εβδομαδιαία βάση μικρά projects, πάνω στο θέμα που του δίνεται κάθε φορά. Στόχος να καταλήξει στο τέλος του έτους στη συγγραφή ενός μονόπρακτου, σε θέμα της δικής του/της επιλογής.
ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΦΩΤ 425
Στόχος να αποκτήσουν οι φοιτητές γνώσεις πάνω στην τέχνη του φωτισμού ο οποίος παρέχει την τέταρτη διάσταση της σκηνικής δημιουργίας. Σκοπός του μαθήματος είναι να εφαρμόσουν οι φοιτητές τις γνώσεις τους χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες του φωτισμού, τα μέσα και την τεχνολογία που υπάρχει διαθέσιμη στη σχολή. Να μην περιορίζεται η φαντασία τους και η δημιουργική τους έκφραση, να ενσωματώσουν τον φωτισμό στην θεατρική πράξη, και να μπορούν να υλοποιούν, όσον το δυνατόν πιο άρτια και εμπνευσμένα, τον φωτιστικό σχεδιασμό μιας παράστασης.
ΜΑΚΙΓΙΑΖ ΜΑΚ 422
Στόχος να αποκτήσουν οι φοιτητές γνώσεις πάνω στην εφαρμογή του μακιγιάζ ανάλογα με τον χαρακτήρα και τον χρόνο.
Με την ολοκλήρωση του μαθήματος να είναι σε θέση να κατανοούν τις βασικές αρχές της θεωρίες του χρώματος και να μπορούν να εφαρμόζουν το μακιγιάζ χωρίς την βοήθεια κάποιου άλλου.
Επικοινωνία:
Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση, παρακαλώ μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
Λέανδρος Ταλιώτης - Διευθυντής Σπουδών | τηλ.99852609
Ζήνα Καυκαρίδη - Υπεύθυνη Γραμματείας | τηλ. 22318128
Email: vl.kafkaridesdramaschool@outlook.com.gr
Fax: 22493450